Dzień Jabłka
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Święto ma na celu popularyzowanie zalet tego owocu. W jabłku znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, antyoksydanty, a także minerały: jod, potas, magnez, cynk, fluor, mangan, siarkę, miedź i fosfor. Jeden owoc zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, więc wzmacnia odporność. Jabłko zawiera substancje, które mogą wspomagać wytwarzanie nowych komórek w mózgu, usprawniać zapamiętywanie i proces uczenia się.
W czasie zajęć dzieci wysłuchały piosenki, wiersza, ciekawostek o tym owocu, opowiadania o dziewczynach w sadzie z morałem o umiejętności dzielenia się z innymi. MOTYLE poznały taniec do piosenki „Małe czerwone jabłuszko”, wykonały pracę plastyczną „Jabłuszko”. Było też smakowanie soku bez cukru wyciskanego prosto z jabłek, które zakończyło radosne świętowanie tego dnia 🙂